TRAFO KUNSTHALL
  • Besøk oss
  • Utstillinger
    • Tidligere
  • Kulturarena Dikemark
  • Om Trafo Kunsthall
  • Nettbutikken
  • Kunst i offentlig rom
Anders Sletvold Moe
Permutation with Repetition
11.09.21 – 24.10.21


​Under de to siste årene har kunstneren Anders Sletvold Moe utforsket hvor mange varianter av én komposisjon som kan eksistere. Arbeidet har drevet han langt inn i matematikkens univers, med tallrekker, algoritmer og sannsynlighetsberegning som veivisere.
Metoden Anders Sletvold Moe bruker i maleriserien Permutation with Repetition kalles kombinatorikk, som tar for seg ordning og gruppering av elementene i en viss mengde. Kombinatorikk kan for eksempel være alle de mulige resultatene av å kaste et visst antall terninger eller hvor mange mulige måter man kan stokke en kortstokk.

Serien tar for seg det kombinatoriske spørsmålet; hvor mange varianter av en komposisjon man kan få dersom man deler opp et lerret i åtte like store felt med premisset at hvert enkelt felt kan være malt enten i svart eller i grønt.

I 2019 startet Sletvold Moe arbeidet med å jobbe seg gjennom de ulike kombinasjonen han kunne skisse opp, men etter 70 skisserte kombinasjoner innså han at det ble for mange å holde styr på manuelt. For å klare å visualisere alle de mulige kombinasjonene engasjerte han derfor en dataprogrammerer til å skape et program som modellerte opp alle de ulike variantene. Fra programmereren fikk kunstneren en serie på 256 mulige komposisjoner.

Resultatet som stilles ut på Trafo Kunsthall er en komposisjon visualisert av en algoritme der en programvare har kuratert et tilfeldig utvalg av serien til Anders Sletvold Moe.

​
Til tross for at komposisjon og utvalg er satt ut til datamaskinens på den ene siden systematiserende visualisering og på den andre siden dens tilfeldiggjørende egenskaper, er det unektelig langt flere kunstneriske valg som er gjort i alt fra premissene for komposisjonens elementer til alt hva gjelder format, materialer, teknikk og den romlige installasjonen. Sletvold Moe har et dyptgående fokus på det rent maleriske: blandingen og konsistensen på malingen, den maleriske påføringen på lerretet, utføringen av kantene både rundt komposisjonens felter, men også langs lerretets sider hvor den malte flaten ender i skarpe kanter lagt akkurat ut til hjørnet så det gessobehandlede lerretets sider eksponeres på undersiden av en 3 millimeters hard kant av oljemaling. 


Lerretene er først behandlet med gesso, så ett lag akrylmaling og til sist tre lag med oljemaling som er iblandet voks til en fyldig og nesten fløyelsaktig konsistens. Maleriene er ikke konvensjonelt malt med pensel, men malingen er påført med palettkniv og smurt jevnt utover overflaten – en prosess som er utført mens lerretene ligger flatt på høye bord. Ved å blande oljemalingen med voks mattes den glossy malingen ned. Dette er én i rekken av maleriske kvaliteter i verkene som ikke lar seg avbilde, men må oppleves i nærkontakt med verkene. I dette synes også formatets relasjon til menneskekroppens dimensjoner å spille en betydelig rolle. Hvert av maleriene måler 180 x 130 cm, noe som oppleves som nytt i dette kunstnerskapet der dimensjonene ofte har vært i de andre endene av størrelsesskalaen, enten som små, frittstående arbeider eller store, monumentale veggmalerier.
​
I anledning utstillingen er det publisert en illustrert katalog med en artikkel skrevet av kunsthistoriker Therese Möllenhoff.

Anders Sletvold Moe (f. 1978) i Steinkjer, bor og arbeider i Oslo og Kristiansand, har sin utdanning fra Konsthögskolan i Malmö. Tidligere separatutstillinger inkluderer Nils Aas Kunstverksted (2020), Elastic galleri, Stockholm (2019), Kunstnerforbundet (2017), Kunstmuseet Nord-Trøndelag (2016), Akershus Kunstsenter (2016) og Vigeland-Museet (2014). Gruppeutstillinger inkluderer Deltagelse Trondheim Kunstmuseum (2017), NN-A NN-A NN-A New Norwegian Abstraction, Stavanger Kunstmuseum ( 2016 ) og Astrup Fearnley Museet ( 2014 ).  Han har utført en rekke prosjekter med Kunst i offentlige rom senest for Kristiansand Rådhus (2020), Linköping Universitetssykehus ( 2018 ), Huddinge Karolinska Universitetssykehus (2017), Bybanens holdeplass Flesland Lufthavn, Bergen (2017) og Sundvolden Hotel (2017). Sletvold Moe er innkjøpt av bl.a. Astrup Fearnley Museet, Trondheim Kunstmuseum, Uppsala Konstmuseum og Malmö Konstmuseum.


Trafo Kunsthall er støttet av Norsk kulturråd, Viken fylkeskommune og Asker kommune. Utstillingen er støttet med prosjektstøtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond. Trafo Kunsthalls sponsor er Asker Fargerike.



Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Besøk oss
  • Utstillinger
    • Tidligere
  • Kulturarena Dikemark
  • Om Trafo Kunsthall
  • Nettbutikken
  • Kunst i offentlig rom