Galleri Dikemark / Dikemark kunstarena Verkensveien 2, 1385 Asker
11. februar – 26. mars 2023
Velkommen til utstillingsåpning lørdag 11. februar kl. 15.00. Utstillingen åpnes av Direktør for Fritt Ord, Knut Olav Åmås. Åpningstider i utstillingsperioden: 12.00 – 16.00 lørdag og søndag.
Et samarbeid mellom Trafo Kunsthall og Dikemark psykiatriske sykehusmuseum (OUS). Kuratert av Anne Siv Falkenberg Pedersen / Trafo Kunsthall.
Trafo Kunsthall har den glede å invitere til utstillingen «Heinrich Nikes». Utstillingen er et samarbeid mellom Trafo Kunsthall og Dikemark psykiatriske sykehusmuseum (OUS). Siden 2016 har disse to institusjonene samarbeidet om en rekke utstillinger for å fremme kunst laget av mennesker med psykiske lidelser.
Denne utstillingen markerer en viktig milepæl i dette samarbeidet da det er første gang vi løfter frem og navngir kunstnerskapet til en tidligere psykiatrisk pasient og setter det inn i en større kulturhistorisk sammenheng.
Dikemark psykiatriske sykehusmuseum åpnet i 1984, og var det første psykiatri-historiske museum i Norge. Museet har en omfattende kulturhistorisk gjenstandssamling, og en historisk kunstsamling som omfatter ca. 800 kunstverk (550 innrammede verk og 250 verk av ulik karakter) skapt av tidligere pasienter ved sykehuset. Disse verkene er fortrinnsvis fra ca 1920 - 1955, før man fikk spesifikke legemidler med antipsykotisk og antidepressiv virkning.
Verkene er samlet og bevart takket stor frivillig innsats fra Museumsforumet på Dikemark.
Via informasjon fra offentlige tilgjengelige kilder har vi funnet ut at Heinrich Nikes ble født i Wien i 1887. Han var sønn av Ferdinand Nikes som kom fra Østerrike til Norge på slutten av 1800-tallet. Rundt århundreskiftet var det flere gullsmedfirmaer, deriblant David-Andersen, som hentet dyktige håndverkere og formgivere fra utlandet. Norske gullsmeder gjorde det skarpt på internasjonale utstillinger bl.a på verdensutstillingen i 1900 og 1904. Ferdinand Nikes var fra 1890-årene ansatt som formann på David-Andersens emaljeverksted og ble beskrevet som en usedvanlig dyktig emaljør og kjemiker. Den legendariske formgiveren Gustav Gaudernack ble ansatt som tegner og modellør i 1892 og disse to arbeidet tett sammen i mange år.
Heinrich, var selv utdannet siselør og jobbet også en kort tid hos David-Andersen. Det fortelles også at han var en habil fiolinist. Fra 1917- 1931 var han pasient på Dikemark. I den tiden laget han rundt 100 verk. Tegninger i pastell, kull og blyant, samt noen akvareller er godt bevart.
I 1922 utkom boken «Bildnerei der Geisteskranken» av Hans Prinzhorn som var en oversikt over verk laget av pasienter ved psykiatriske institusjoner.
Den ble et standardverk og inspirerte bl.a kunstnere som Jean Dubuffet og senere også surrealistene. I samme tidsrom, på Dikemark, fra 1920-1950, ble det altså laget en stor mengde tegninger og malerier av pasienter ved sykehuset.
Heinrich Nikes kunstnerskap er interessant både i lys av dette, men også satt inn i en sammenheng med Norges nasjonsbygging på begynnelsen av forrige århundre og jugendstilen som er fundamentet for arkitekturen på Dikemark.
Gjennom møysommelig arbeid, søknader om innsyn og tillatelser er det nå en spennende og interessant kunstnerbiografi vi kan presentere.
Utstillingen reiser spørsmål rundt åndsverk og personvern og dilemmaet mellom institusjonens taushetsplikt og retten til anerkjennelse som kunstner.
Utstillingen er støttet av Asker kommune, Viken Fylkeskommune, Fargerike Asker og Stiftelsen Fritt Ord.