TRAFO KUNSTHALL
  • Besøk oss
  • Utstillinger
    • Tidligere
  • Kulturarena Dikemark
  • Om Trafo Kunsthall
  • Nettbutikken
  • Kunst i offentlig rom
Picture
English
​Utstillingen KOMPASS springer ut fra det kunstneriske forskningsprosjektet Image as Site ved Stockholms konstnärliga högskola, hvor Ellen Røed og Signe Lidén sammen har utviklet en metode for feltopptak som forener lyd og bilde i en særegen form for oppmerksomhets-e(ste)tikk. I dette forskningsprosjektet undersøker Røed og Lidén hvordan instrumenter, tid og bevegelse inngår i og påvirker relasjonene mellom kropper, bilder og steder, mellom erfaringer og representasjon, i ulike former for kamerabaserte feltopptak.
​

Undersøkelsene blir nå presentert på Trafo Kunsthall, hvor de har utviklet en installasjon med lyd, video og skulpturelle elementer. Lyd oppstår i rommet gjennom en form for feltrigger, omorganiserte strukturer som Røed og Lidén i utgangspunktet utviklet for å spille inn lyd- og billedmateriale. Kamera, lydopptagere og mikrofonene som satt på riggene er fjernet, og erstattet av tekstile membraner som medierer lyd.

Feltopptakene til utstillingen KOMPASS er gjort i ulike skoger, skogplantasjer og skogfrøarkiv, samt blant annet på en liten øy som ligger i Vadehavet, en del av en tidevannssone som strekker seg fra Nederland, langs Tyskland og opp langs et stykke av Jylland. Det stigende og synkende havet på øya gjør at den kun har landforbindelse med fastland når tidevannet er på sitt aller laveste. Tidevannet og den konstante og skiftende vinden har blitt en del av metoden, språket, oppmerksomheten som ligger til grunn i feltarbeidet til Røed og Lidén. De lokale og lokaliserte erfaringene på denne øya åpner for en forståelse av å være tilstede, i en opptakssituasjon, i ulike situasjoner som knytter seg sammen gjennom blikk, hørsel, bæring, rigging, balansering. Disse blir mediert gjennom opptaksutstyret, riggen, lagret i innspillingene. 

​
Gjennom arbeidet med lyd- og kamerariggen stiller kunstnerne spørsmål om
hva det vil si å engasjere seg i, oppfatte, observere, lytte, filme, ta opp, være
i og forholde seg til omgivelsene. Justeringer av fokus utfører kameraene selv, i samspill med vindens og tyngdekraftens bevegelser av både skogen og riggen. Ved å kombinere utstyr fra filmindustrien, som jib/andre apparater for kamerabevegelse fra filminnspilling med en tenkning hentet fra lydkunstens praksis med feltopptak, utfordrer kunstnerne også eksisterende praksiser og fremhever en tilnærming til opptak som gjennom oppmerksomhet, tid, lytting, justering og erfaring tar hensyn til de aktive forbindelsene lyden og bildene danner, relasjoner mellom operatørene, deres kropper og apparatene slik de inngår i omgivelsene. 

Det strukturelt monotone materialet, med fast kameraposisjon og minimal handling, unndrar seg narrativ, og reflekterer en økologisk tenkning og fremhever sansing uten å fremføre eksplisitte etiske argumenter. 

​Mens analyse av bilder av naturen er ofte forankret i en tankegang som skiller mellom naturen og representasjonen av den, søker Røed og Lidén å utvikle en estetikk der bilder ikke betraktes som atskilt fra hva som er avbildet i dem; men som er en iboende del av verden, både materielt og sosialt. Relasjonene mellom verk, kunstner og natur er et etisk og økologisk spørsmål der bilder er ikke bare er visuelle uttrykk, de pågår, blir til. De er relasjonelle, performative, de er både en form for sted og en form for prosess. De inngår i miljøet som ikke bare er rundt oss, men som går gjennom oss. Kunstnerne forlater dermed både avantgardens estetikk, der mediets materialitet er i en atskilt posisjon frakoblet verdens relasjoner, og den fenomenologiske holdningen til kunstneren som registrerer inntrykk. Lidén og Røeds bilder oppstår i nettverk av samspill snarere enn som resultat av planlagte handlinger styrt av intensjon.

Signe Lidén (f. 1981 i Trondheim) er en kunstner med base i Oslo. Hennes arbeid utforsker relasjoner mellom sted, sansing og tid. Gjennom feltopptak, instrumentbygging og samtaler tilnærmer hun seg sted som noe i konstant tilblivelse gjennom geologiske, biologiske og atmosfæriske prosesser, samt sosiale og økonomiske relasjoner. Arbeidene hennes spenner fra lydinstallasjoner, video og performance til mer dokumentariske former som lyd-essay og arkiver. Lidéns prosjekt The Tidal Sense bestod av en installasjon, lydessay og seminar under LIAF 2019. Som del av samarbeidet Vertical Studies lagde Lidén og Espen Sommer Eide de stedsspesifikke performancene Acoustic Shadows og Boundary Reflections som ble vist under Sonic Acts og Borealis (2017), og Altitude and History som var bestillingsverk for The Dark Ecology project (2014-2016). Prosjektet The Cold Coast Archive (2010–12) er blitt presentert ved Center of PostNatural History (Pittsburgh, 2012), The Long Now Foundation (2012), Eastern Bloc (Montreal, 2016) og L´Atelier (Nantes, 2019). Hun har hatt lengre gjestekunstneropphold ved blant annet Oxford University og laget verk for Inversia Festival Murmansk, VOLT, Hordaland Kunstsenter, Kunsthall Oslo og nyMusikk. Lidén er initiativtaker til de kommende samarbeidsprosjektene Paviljong og Akademi for Rytmorfologi.

Ellen J Røed (f. 1970 i Asker) arbeider med videokunst. Hennes praksis er preget av undersøkelser av hvordan levende bilder fungerer performativt, som signal, som prosess. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim i 2001. Som stipendiat i billedkunst ved Kunsthøgskolen i Bergen utforsket hun paralleller og motsetninger mellom videokunst og naturvitenskap, med fokus på hvordan instrumenter kan brukes til å aktivere oppmerksomhet i refleksive nettverk. Ved siden av sin praksis som kunstner har Røed blant annet arbeidet ved Bergen senter for elektronisk kunst (2002 - 2004), ved Kunsthøgskolen i Bergen (2004 - 2013) og på OsloMet (2013 - 2016). Hun er siden 2016 professor i film og media på Stockholms konstnärliga högskola, hvor hun har ansvar for det kunstneriske doktorgradsprogrammet, det kunstneriske forskningsprosjektet Image as Site, samt for profilområdet Kunst, teknologi og materialitet.
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Besøk oss
  • Utstillinger
    • Tidligere
  • Kulturarena Dikemark
  • Om Trafo Kunsthall
  • Nettbutikken
  • Kunst i offentlig rom