TRAFO KUNSTHALL
  • FORSIDE
  • UTSTILLINGER
    • TIDLIGERE >
      • KUNSTNERE
    • PROGRAM
  • INFORMASJON
    • FORMIDLING
    • UTLEIE
    • ASKER KOMMUNES KULTURPRIS 2018
    • HISTORIEN om TRAFO
  • GALLERI DIKEMARK
  • KONTAKT

UTSTILLINGSPERIODE 25. MARS - 30. APRIL 2017
​


KUNSTHALLEN:


Tom Lid
SAMMENHENG




Tom Lid er solid plassert innenfor den abstrakte ekspresjonismen. Med store lerreter, hvor fargen er et bærende element, har han gjennom hele sitt kunstnerskap fortsatt å utvikle denne uttrykksformen. 
På samme tid som han utforsker og leter etter nye maleriske metoder og uttrykk, har Tom Lids arbeider et umiskjennelig særpreg. Bildene er frodige, pågående, men likevel harmoniske     i all sin ro. Koloritten varierer, skifter fra bilde til bilde. Og i komposisjonen finnes en søken etter å ta opp i seg og videreføre energi, rytme og bevegelse fra skogen og havlandskapet. 
I denne utstillingen, som har fått tittelen " Sammenheng", er naturtematikken fortsatt aktuell. Utstillingen består av flere store abstrakte malerier og en serie med kull- og tusjtegninger i mindre format. 

Arbeidene har sine klare referanser til naturformer, men samtidig reflekterer de også ideer rundt natur - kontra det menneskeskapte, og - eller: mennesket som en del av naturen. Dette bærer titlene på arbeidene også budskap om - som for eksempel: "Grunnlinjens tilsynekomst", "Naturens feil", "Enkle blad", "Synlige avtrykk", "Det veksten viser", "Skogens urbanitet", "Forklaringens forstyrrelse".
Picture
Tom Lid , født 1952 i Kristiansand, bor og arbeider i Høvåg. Han er utdannet fra SHKS og Statens Kunstakademi, og har bl.a. stilt ut i Sørlandets Kunstmuseum, Trondheim Kunstmuseum, Christianssands Kunstforening, Kunstnerforbundet,  Cité Internationale des Arts i Paris,  Galleri Langegaarden, Tromsø Kunstforening, Bomuldsfabriken Kunsthall, Oslo Kunstforening, Høstutstillingen, LNM og Galleri K. 
Lid er innkjøpt av Nasjonalmuseet, Sørlandets Kunstmuseum, Kulturrådet, Oslo kommunes kunstsamlinger, Trondheim Kunstmuseum, Vest Agder fylkeskommune, Universitetet i Agder og Sten Stenersens samlinger. 



KUBEN:

Kristine Fornes
GARDENESQUE GARDENING


Paradis er et persisk ord. I persisk historie fortelles det at paradisets hage har en kilde som leder vann i fire himmelretninger og slik deler hagen i fire kvarterer. Dette mønsteret er urgammelt fra oldtidens Mesopotamia og har levd videre i hele den arabiske verden frem til i dag.
Hager og planter utgjør en spesiell type kulturminne ved at de på den ene siden er menneskeskapte anlegg og på den andre siden er kultivert natur. Som kulturminne er hagen levende materiale med begrenset levetid.
Fra 1500-tallet ble hagen status i overklassen også i Norge. Hagen ble dyrket etter alle kunstens regler og ivrig studert, og de som hadde råd dro ut på dannelsesreiser rundt i Europa hvor de blant annet studerte botanikk.
Oslo var tidligere full av hager: Paléhaven - nå kjent som Plata, den stilfulle Oslo Ladegårds Have, Store Ullevål Gård og parkanlegg - en av Christianias mest kjente landemerker omkring år 1800. 
Hagen lever i oss som en del av vår kultur og vårt nasjonale DNA. Og vårt forhold til hager sier noe om oss som enkeltmennesker og som samfunn. I utstillingen tematiseres vårt forhold til det botaniske, hagen som kulturens speil og historisk ide på filosofisk og religiøst plan.
 
“Begrepet Gardenesque Gardening innebar at hagene klart og tydelig skulle skille seg ut fra omgivelsene enten ved at man brukte planter som ikke fantes der, eller brukte plantene på en helt unaturlig måte.»
John Loudon, «Encyclopedia of Gardening», 1822

​“Men, hvis du dag og nat kan se roser og rosenhaver og Irans enge, hvorfor går du så rundt midt blandt tornebuske og slanger? Elsk alle, så du altid kan være blandt roser og i en have!”
Mevlãnã Rumi, persisk dikter, jurist, teolog og mystiker, f 1207
Picture
Picture

 
Historien om hagen er omfangsrik og fantastisk. Kristine Fornes tolker og gjengir småting fra det store bildet, fragmenter av eventyrlige hager i Aleppo, Ullevål, Iran og Bjørvika. 
​

Kristine Fornes, født 1971. Bor og arbeider i Oslo. Fornes har hovedfag i tekstil fra Kunst- og håndverkskolen i Bergen. 
Hun har hatt separatutstillinger på SOFT Galleri, Østfold Kunstnersenter, Lørenskog Kunstforening, Galleri Format og i Ganggalleriet i Lavetthuset på Hovedøya.
Fornes har deltatt på gruppe- og kollektivutstillinger som Den 15. Internasjonale Tekstiltriennalen i Lodz i Polen, Nålens Øye ved Nasjonalmuseet i Oslo og KODE i Bergen, Høstutstillingen, Norsk Kunsthåndverk og Østlandsutstillingen. Kristine Fornes har mottatt en rekke stipender og er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Østsiden sykehjem i Fredrikstad, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Buskerud Kunstsenter, Finnskogutstillingen, Høgskolen i Telemark og Pilotgalleriet ved Akershus Kunstsenter.


PROSJEKTROMMET:
​
Maia Birkeland
HERBA IMORTALES - UDØDELIGHETENS URT



Gjennom tekstil, tekst, skulptur og installasjon arbeider Maia Birkeland med tematikk som kretser rundt den gjensidige påvirkningen mellom menneske – menneske, sted – menneske og menneske – sted. 

"Erkjennelsen av at jo, naturens kretsløp gjelder også oss, mennesket, mine mennesker, de jeg kjenner, kjenner godt, det er sant, vi skal alle bli til jord, ingen vei utenom, det gjelder deg også, alle, det kan skje nå, umåtelig straks og jeg kan ikke stoppe det, og det kommer til å skje, først nå ble det virkelig, noen skal forsvinne, og hva med alt vi ikke sa, om det blir for sent, det raser, nå raser verden, jeg, vi raser, det buldrer i store, grove steinblokker, jeg kan ikke stoppe det, det er sant, sannheten, forståelsen, erkjennelsen av dette, hiver meg over ende med brølende kast.         

Med ett er det dirrende stille. Om jeg orker å løfte øynene kan jeg nesten se en omsluttende hinne av... hva da? Komprimerte energipartikler? Stjernestøv? Et sansbart skille mellom meg, mine, de andre. Trøttheten legger seg tungt over oss. Det er like før vi brekker."
Maia Birkeland
Picture
Maia Birkeland er født 1978 i Førde. Hun bor og arbeider på Fjellhamar.  Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Glasgow School of Art, med mastergrad i Medium- og materialbasert kunst. 
Birkeland har blant annet deltatt på utstillinger som Kunsthåndverk 2015 - Kunstindustrimuseet, Oslo og Casbah Vandring II - Galleri F15, Moss. Hun er senere   i år aktuell som festivalkunstner for Førdefestivalen 2017, med visning av verk på Sunnfjord Museum, i det offentlige rom og separatutstilling på Sogn og Fjordane Kunstmuseum.


I 2017 feirer Norske Tekstilkunstnere 40-års-jubileum. I den anledning har Trafo Kunsthall invitert Kristine Fornes og Maia Birkeland til å stille ut i samme tidsrom som  NTKs jubileumsutstilling "Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger"               i Kunstnerforbundet.

BESØK OSS

Lensmannslia 60,
1386 Asker.
Rett ved Asker stasjon.
Tog hvert 7. minutt fra Nationaltheateret til Asker.

ÅPNINGSTIDER

Åpent fredag - søndag 12 - 16  
og etter avtale.
tel. 66 90 40 06 / mob. 412 34 150
Picture

UTLEIE

Trafo Kunsthall-
Et unikt samlingssted for
kultur-og næringsliv i Asker


​PERSONVERN
Personvernerklæring
for TRAFO KUNSTHALL



Picture

Picture
Picture
Picture
 All rights reserved 
​© Trafo Kunsthall 2021
web: SAA



  • FORSIDE
  • UTSTILLINGER
    • TIDLIGERE >
      • KUNSTNERE
    • PROGRAM
  • INFORMASJON
    • FORMIDLING
    • UTLEIE
    • ASKER KOMMUNES KULTURPRIS 2018
    • HISTORIEN om TRAFO
  • GALLERI DIKEMARK
  • KONTAKT